HASTALIKLAR

ALS Nedir

Alzheimer Nedir

Ameliyat Sonrası Bakım

MS Nedir

Parkinson Nedir

Pick Hastalığı Nedir

Alzheimer Nedir

Alzheimer Nedir?

Yaşlılıkla beraber ortaya çıkan sebebi tam olarak bilinmeyen nedenlerle sağlıklı beyin dokusunun bozulması sonucu ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.

Beynin belli bölgelerinde, bilinmeyen bir nedenle birtakım proteinler birikir. Bu da beyindeki haberleşmeyi sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesine yol açar. Kişi yavaş yavaş çevre ile iletişim kurma yeteneğini ve karar verme yeteneğini kaybeder. Günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremez hale gelebilir.

Alzheimer Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın ortaya çıkış sebebi henüz tam olarak bilinmese de özellikle ilk tanı evrelerinde ilaç ve birtakım egzersizlerle hastalığın seyrinin yavaşlatılması mümkündür. Tanı ve ilaç tedavisi için doktorunuza başvurmanız ve belirlenen yönteme uymanız gerekmektedir. Ancak bazı beslenme alışkanlıklarını değiştirerek de seyri yavaşlatmanız mümkündür.

Alzheimer Hasta Yakınlarına Öneriler

Kuruluşumuzda özel bir uzmanlıkla bakımı yapılan Alzheimer hastaları, özel diyet yemekleri, sosyalleşebilecekleri ortamlar, kültürel, bilişsel ve fiziksel becerilerini artırabilecekleri ortamlar sayesinde hastalıklarının seyri yavaşlamakta ve hatta gerilemektedir. Kurumumuzda hizmet alma şansı olmayan hastalara direkt bir yardımımız dokunamasa da hasta yakınlarına tavsiyelerde bulunabiliriz.

 

1- Hastanız için evde güvenli bir ortam yaratmalısınız. Örneğin mutfağa, ilaçlarınızı sakladığınız alanlara girmesini engellemeniz gerekecektir. Banyoda tutunması için barlar gerekebilir. Dış kapının kilitli kalması gerekebilir.

2- Hastanız sık sık kullanılan objelerin isimlerini unutacaktır. Kınamak yerine sabırla yaklaşmalı, duygusal destek vermelisiniz.

3- Hastanızda davranış ve kişilik değişikliklerinin olabileceğini bilmeniz gerekir. Alzheimer hastası başlangıçta kompleks işleri, daha sonraki dönemlerde basit işleri yapmada zorlanır. Hastanız bazı geceler sizin normal uyku uyumanızı engelleyebilir.

4- Hastanızla ortak hatıralarınızı paylaşmaktan zevk alın. Alzheimer hastası yeni bilgileri öğrenmeyi, onları akılda tutmayı ve onları tekrar hatırlamayı başaramayabilir. Onunla önceki yıllarda mutlu oldukları hatıraları konuşmaya çalışın.

5- Hastalarınızın hatalı konuşmalarına müdahale etmeyin.. Bellek kaybı olan hastalar çoğu kez gerçekten olmamış olayları anlatabilir (örneğin yıllarca önce ölmüş olan bir akrabası ile sohbet ettiğini söyleyebilir.) Böyle durumlarda hastanızın düşüncelerini değiştirmeye çalışmayın. Böyle bir yaklaşım onları ve sizi huzursuz edebilir. Böyle düzeltmeler sıkıntı ve stres oluşturur. Yapabiliyorsanız onun dünyasında yaşayın. Ona inanmış gibi rol yapmak onları mutlu edebilir.

 

Şunu unutmamalısınız. Bir bakıcı olarak, siz bir kişiye yardım ediyorsunuz, bir hastalığa yardım etmiyorsunuz.

Bizimle İletişime Geçin
HEMEN ARA
WHATSAPP